1-Bi min-el-Kerim Nisan’ın yirmi üçüncü Cuma günü Cuma namazını müteakıb Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi küşad edilecektir.
2-Vatanın istiklali, makam-ı refî’ hilafet ve saltanatın istihlası gibi en mühim ve hayati vezaifi ifa edecek olan Büyük Millet Meclisinin yevm-i küşadını Cumaya tesadüf ettirmekle yevm-i mezkûrun mübareketinden istifade ve kabl-el-küşad bil-umum mebusin-i kiram hazaratiyle Hacı Bayram Veli Camii-i şerifinde Cuma namazı eda olunarak envar-ı Kur’an ve salatdan istifade olunacaktır. Bade-l-salat Hilye-i Saadet ve Sancak-ı Şerifi hamilen daire-i mahsusaya gidilecektir. Daire-i mahsusaya dâhil olmadan evvel bir dua kıraatiyle kurbanlar zebh olunacaktır. İşbu merasimde camii-i şerifden bed ile daire-i mahsusaya kadar Kolordu Kumandanlığınce kıtaat-ı askeriye ile tertibat-ı mahsusa alınacaktır.
3-Yevm-i mezkûrun te’yid-i kudsiyeti için bugünden itibaren merkez-i vilayette vali beyefendi hazretlerinin tertibiyle hatim ve buhar-i şerif tilavetine bed olunacak ve hatm-i şerifin son aksamı teberrüken Cuma namazından sonra daire-i mahsusa önünde ikmal edilecektir.
4-Mukaddes ve mecruh vatanımızın her köşesinde aynı suretle bugünden itibaren buhari ve hitamat-ı şerife kıraat edilerek Cum’a günü ezandan evvel minarelerde salat-ı şerife okunacak ve esnay-ı hitabede hilafetmeabımız padişahımız efendimiz hazretlerinin nam-ı nam-i hümayunu zikr edilirken zat-ı şevket-simat padişahilerinin ve memalik-i şahaneleriyle bil-umum tebaa-i mülukanelerinin bir an evvel nail-i felah ve saadet olmaları duası ilaveten tezkar olunacak ve Cum’a namazının edasından sonra da ikmal-i hatim edilerek makam-ı muallay-ı hilafet ve saltanatın ve bilcümle aksam-ı vatanın halası maksadiyle vuk’u bulan mesai-i milliyenin ehemmiyet ve kudsiyeti ve her ferd-i milletin kendi vekillerinden mürekkeb olan Büyük Millet Meclisinin tevdi eyleyeceği vezaif-i vataniyeyi ifaya mecburiyeti hakkında mev’izeler irad olunacaktır. Badehu halife ve padişahımızın, din ve devletimizin, vatan ve milletimizin halası, selameti ve istiklali için dua edilecektir. Bu merasim-i diniyye ve vataniyyenin ifasından ve camilerden çıkıldıktan sonra bilad-ı Osmaniyenin her tarafında makam-ı hükumete gelinerek meclisin küşadından dolayı resmen tebrikat icra edilecektir. Her tarafta Cum’a namazından evvel münasib suretde mevlid-i şerif okunacaktır.
5-İşbu tebliğin hemen neşr ve tamimi için her vasıtaya müracaat olunacak ve serîan en ücra köylere, en küçük kıtaat-ı askeriyeye, memleketin bil-umum teşkilat ve müessesatına iblağı temin edilecektir. Ayrıca büyük levhalar halinde her tarafta ta’lik ve mümkün olan mahallerde tab’ ve teksir ve meccanen tevzi’ edilecektir.
6-Cenab-ı Hak’dan muvaffakiyet-i kâmile tazarru’ olunur.
Heyet-i Temsiliye namına:
Mustafa Kemal
KAYNAK:
[*] Hâkimiyet-i Milliye, 23 Nisan 1336/1920, No:24, S.3, Sütun:1-2
http://gazeteler.ankara.edu.tr/dergiler/milli_kutup/1541/1541_2/0094.pdf
METİNDE GEÇEN BAZI KELİMELERİN ANLAMLARI (Ferit DEVELLİOĞLU, Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lugat, Aydın Kitabevi, Yenişehir-Ankara, 1990)
aksâm: parçalar, bölümler.
ba’de: sonra.
ba’dehû: ondan sonra.
bed: başlama, başlayış.
bilâd: memleketler, şehirler, kasabalar.
bil-umûm: bütün, hep.
envâr: ziyâlar, aydınlıklar, ışıklar, parlaklıklar.
güşâd: açma, açılma, açılış.
hâmilen: hamil olarak, hamil olduğu halde, taşıyarak.
hazâret: hazır olma, yakınında bulunma.
hilye: 1.süs, zinet, cevher. 2.güzel sıfatlar. 3.güzel yüz. 4.hz. muhammed’in mübarek vasıflarını ve güzelliklerini anlatan manzum veya mensur eser. 5.bir yazı stili.
iblâğ: 1.vardırma, vardırılma. eriştirme, eriştirilme. 3.ulaştırma. 4.gönderme
ikmâl: 1.kemâle erdirme, tamamlama, bitirme. 2.eksiğini doldurma.
istihlâs:1.bir şeyi kendine mahsus kılmaya çalışma. 2.kurtarma, kurtarılma.
istihlâs:1.bir şeyi kendine mahsus kılmaya çalışma. 2.kurtarma, kurtarılma.
istiklâl: kendi başına olma, kimseye bağlı bulunmama.
kirâm:1.soydan gelenler, soyu temizler; ulular, şerefliler. 2.cömertler, eliaçıklar.
mev’ize: öğüt.
mezkûr: zikrolunmuş, adı geçmiş, anılmış.
muallâ: 1.yüce, yüksek. 2.makamı, rütbesi yüksek. Dergâh-ı muallâ: padişah sarayı. Makam-ı muallâ: yüce kat.
mübârek: 1.bereketli, feyizli. 2.uğurlu, hayırlı, mutlu, kutlu.
müteâkıb: 1.birbiri ardından gelen. 2.ardından gelen, arkası sırası beliren.
sancâk: ask. alay bayrağı. [kelime Türkçe olmakla beraber sancâk-ı şerif gibi terkip halinde kullanılmıştır.]
serîan: sür’atle, çabuk, hemen, çarçabuk.
tazarru’: kendini alçaltarak yalvarma.
tilâvet: Kur’ân-ı, güzel sesle ve usulüne göre, okuma.
yevm: gün.
zebh: boğazlama.